Het Oaxaca Old Fashioned recept is een moderne klassieker die mezcal en tequila combineert tot een rokerige en verfijnde cocktail.
Oaxaca old fashioned
Ingrediënten
- 60 ml Tequila reposado
- 20 ml mezcal
- 5 ml agave siroop
- 2 dashes angostura bitters
- sinaasappelschil als garnering
Instructies
- Pak je tumbler glas erbij.
- Stop er een groot stuk ijs in. (gebruik een zo groot mogelijk stuk ijs zodat je drankje zo min mogelijk verwaterd)
- Voeg de tequila, mezcal, agave siroop en dan de angostura bitters toe.
- Roer voor 30 seconde met je barlepel tot je cocktail goed koud is.
- Als garnering knijp je de sinaasappelschil boven je cocktail een keer goed uit zodat de oliën uit de schil als aroma op je cocktail terecht komen. Je kan de schil nog kort flamberen voor een extra smokey smaak.
- Enjoy jouw Oaxaca old fahsioned!
Voedingswaarden
Geschiedenis van het Oaxaca Old Fashioned recept
De Oaxaca Old Fashioned werd in 2007 gecreëerd door bartender Phil Ward in New York bij cocktailbar Death & Co. Het was een van de eerste cocktails die mezcal in de schijnwerpers zette. Deze Mexicaanse spirit, bekend om zijn rokerige smaak, wordt gecombineerd met tequila, agavesiroop en bitters. De naam “Oaxaca” verwijst naar de Mexicaanse regio waar de meeste mezcal wordt geproduceerd. Dankzij zijn gedurfde smaakprofiel is de Oaxaca Old Fashioned een favoriet geworden onder moderne cocktaildrinkers.
Glaskeuze
Deze cocktail wordt traditioneel geserveerd in een old fashioned-glas, ook wel een whiskyglas genoemd. Het lage, brede glas zorgt ervoor dat de aroma’s goed tot hun recht komen. Een grote ijsblok of een ijsbal wordt gebruikt om het drankje gekoeld te houden zonder het te snel te verdunnen. Garneer met een sinaasappelschil voor een vleugje frisheid.
Variaties op het Oaxaca Old Fashioned recept
Je kunt de smaak van deze cocktail aanpassen door te spelen met de verhouding tussen mezcal en tequila. Gebruik meer mezcal voor een intensere rokerigheid of meer tequila voor een zachtere en mildere variant. Voor een subtiele zoetheid kun je experimenteren met honing- of ahornsiroop in plaats van agavesiroop. Fans van kruiden kunnen een paar druppels chocoladebitters toevoegen voor een extra smaaklaag.
Leuke weetjes
- Mezcal wordt gemaakt van een breed scala aan agaveplanten, terwijl tequila alleen van de blauwe agave wordt gemaakt.
- Oaxaca wordt vaak de “hoofdstad van mezcal” genoemd vanwege de rijke traditie van mezcalproductie in deze regio.
- De Oaxaca Old Fashioned wordt vaak beschouwd als een “gateway-cocktail” voor mensen die mezcal willen ontdekken.
1 gedachte over “Oaxaca old fashioned recept”
Nice recipe! I like this one even better then the classic Old Fashioned.